En multimeter är en mätutrustning som används för att mäta flera elektriska värden. Multimetrar kan mäta spänning, ström, motstånd och (ibland) testa kontinuitet. Multimeterns imponerande mångsidighet beror på dess förmåga att testa de tre grundläggande enheterna för elektricitet, t.ex:
Spänning: Multimetrar kan mäta två former av spänning: växelström (AC) och likström (DC). Växelström är den spänning som används i ditt hems elektriska ledningar, medan likström främst används i fordon, solcellssystem i bostäder och konsumentelektronik. Spänningen mäts i volt.
Motstånd: Motståndet är motståndet mot strömflödet genom en krets och mäts i ohm.
Ström: Generellt sett är strömmen den mängd elektricitet som flödar genom kretsen och mäts i ampere. Mängden ampere som flödar genom en krets är skillnaden mellan den spänning som läggs på och det motstånd som finns. Milliampere (1/1 000 ampere) är den vanligaste enheten för ampere som mäts med en multimeter.
Förutom att testa dessa tre funktioner testar vissa multimetrar kontinuitet, dvs. avsaknaden av motstånd i en krets. Inte alla multimetrar har särskilda funktioner för kontinuitet, men de som har det ger ett ljudligt pip när kontinuitet föreligger. Om denna inställning inte finns kan testning av motstånd användas i stället.
Slutligen finns det två olika typer av multimetrar: analoga och digitala. Den största skillnaden mellan de två är deras display. Analoga multimetrar visar sina mätningar med en nål som rör sig över en progressiv skala. Digitala multimetrar har en LCD-skärm som visar mätningarna med fyra eller fem siffror. En annan skillnad är att analoga multimetrar inte har någon kontinuitetsfunktion.
Delar i en multimeter
Display: Fönstret där de elektriska mätningarna visas.
Urvalsknapp: En rund ratt som gör att du kan välja vilken typ av elektrisk enhet som ska mätas. Du kan växla mellan växelströmsvolt (V med ett snirkligt streck på endera sidan eller ovanför), likströmsvolt (DC-) och motstånd (Ω), ampere (A) och milliampere (mA). Kontinuitet markeras med diodsymbol (triangel med ett streck på höger sida) och/eller en ljudvågssymbol på valknappen.
Prober: Röda och svarta trådar som används för att fysiskt testa den elektriska komponenten. Var och en är utrustad med en spetsig metallspets i ena änden och en banankontakt i den andra. Metallspetsen används för att känna av komponenten som testas, och banankontakten ansluts till en av multimeterets portar. Även om det inte finns någon egentlig skillnad mellan de två proberna används den svarta sladden ofta för att testa jord och neutrala (eller gemensamma) terminaler, och den röda sladden används vanligtvis för heta terminaler. Vid testning av motstånd och kontinuitet gör det ingen skillnad vilken sond som används var.
Portar: De flesta multimetrar är utrustade med tre portar: COM (eller ”-”), mAVΩ och 10A. COM står för common och är det som den svarta sonden vanligtvis ansluts till. mAVΩ-porten är den som den röda sonden kopplas in i för att mäta volt, motstånd och ström. 10A-porten är en specialport som används vid mätning av strömmar som är större än 200 mA. Vissa multimetrar har fyra portar som delar upp funktionerna i mAVΩ-inställningen i två, med en VΩ-inställning för volt och motstånd och en µAmA-inställning för ström.
När du lär dig att läsa av en multimeter är det bra att känna till delarna. Etiketter och alternativ skiljer sig åt från en mätare till en annan. På/av-knappen: Vissa multimetrar har en på/av-knapp eller strömbrytare. Om din har det ska du stänga av den när du är klar med testningen. Andra modeller har en automatisk avstängningsfunktion för att spara på batteriet.
Display: Den kan vara digital eller analog. En digital multimeter visar ett tal när du mäter. En analog display har en mätare och en indikator som pekar på ett tal.
Mätarindikator: En rak linje, ofta röd, rör sig för att visa den elegenskap som du har valt.
Valvratt eller knapp: Vrid den här ratten eller tryck på knappen för att välja måttenhet. Valen på displayen matchar valen på vredet.
- V: V står för spänning.
- A: A står för ampere eller ampere.
- Ohms eller Ω: Den här böjda uppochnedvända bokstaven U är den grekiska bokstaven omega. Det är symbolen för ohms.
- M: Milliampere är små bråkdelar av ampere. Varje ampere är 1/1000 av en ampere.
- Motstånd: Den mäts i ohm.
På analoga multimetrar finns det en skala på displayen som är märkt med ohm, motstånd eller ohm-symbolen (Ω).
På digitala mätare letar du efter liknande märkningar bredvid ett nummer.
Skalor: På en analog multimeter har du olika typer av skalor. Spänningsskala för likström/växelström: Dessa är märkta med ”AC” eller ”DC” och har ett V för ”spänning”.
DC/AC-strömskala: Dessa är också märkta med ”AC” eller ”DC”, men det finns inget V.
Etiketter på vridknappar: På en analog multimeter väljer du den enhet som du testar. En vågig linje anger växelström (AC). En rak linje eller ett streck visar DC. Dessa förkortningar och symboler finns ofta på multimetrar. De varierar beroende på fabrikat och modell:
Vm: DC-spänning: Vm
V~: AC-spänning: V~: växelspänning
VΩmA: växelspänning
mA~: Växelström
Ω: Resistance
V-: DC-spänning
VΩ: DC- eller AC-spänning
Jack eller portar: De här hålen ser ut som hörlursuttag eller extrauttag. De flesta har tre portar, men vissa mätare har fyra.
Här är några typer av portar som du kan se: Gemensam port: Det här är jord- eller neutralporten. Porten är svart. Alla multimetrar har denna.
V Omega m-A: Denna röda port används för att testa de flesta mätningar. Använd den för att mäta volt, motstånd och strömmar med liten styrka. De små strömmarna mäts i milliampere.
10-A: Denna röda port används mer sällan. Den är till för att hantera stora strömmar på upp till 10 ampere.
300mA: Denna röda port mäter upp till 300 milliampere.
Prober: En multimeter har två sonder som ansluts till portarna.
Den svarta sonden ansluts alltid till den gemensamma porten. Den leder inte strömförande elektricitet och är neutral.
Den röda sonden ansluts till porten för den enhet eller egenskap som du mäter. Den mäter spänning, motstånd eller frekvens. Det är den positiva eller heta ledningen.
Din multimeter kom troligen med sonder med spetsiga metalländar. Om du föredrar det kan du få alligatorklämmor som klämmer fast på din yta. Det ser ut som om någon har delat sonden på mitten och gett den tänder. Alligatorklämmor håller båda händerna fria för att justera multimeteret.
Säkerhetsöverväganden
När du använder en multimeter för att testa strömförande elektricitet är det viktigt att vidta vissa säkerhetsåtgärder för att undvika risken för elstötar. Dessa inkluderar:
Att bära isolerade handskar.
Använd inte en multimeter med trasiga eller fransiga kablar på proberna.
Att inte utföra några elektriska tester i våta förhållanden.
Att inte röra vid spetsarna på proberna när man testar.
Hur man använder en multimeter
Mätning av volt
Vrid valknappen till antingen AC- eller DC-volt, beroende på vad du testar. Placera den svarta sonden på den negativa terminalen på den komponent du testar och den röda sonden på den positiva terminalen.
Som exempel kan vi anta att du testar ett vanligt 3-poligt eluttag i ett amerikanskt hem. Vrid valknappen till AC volt och se till att proberna är anslutna till rätt port. Placera den svarta sonden i slitsen högst upp till vänster på uttaget (neutral) och den röda sonden i slitsen högst upp till höger (varm). Om mätningen inte visar runt 120 volt är det troligen ett ledningsfel som ligger bakom. En annan indikation på ett ledningsfel är om du placerar den svarta sonden i det u-formade spåret på undersidan av uttaget (jord) och den röda stiftet i spåret för neutral och mätningen är större än 0. Du kan också testa uttagets jord genom att sätta in den svarta stiftet i den nedre slitsen och den röda sonden i den varma slitsen. Mätningen bör vara ungefär 120 volt, annars har uttaget en dålig jord.
Kontrollera kontinuiteten
Om din multimeter har en särskild kontinuitetsinställning, vrid valknappen till kontinuitet. Kontrollera att mätaren och proberna fungerar genom att röra probernas spetsar mot varandra. Mätaren ska pipa om den fungerar som den ska.
Ett vanligt användningsområde för kontinuitetstestning är att kontrollera funktionen hos en nätsladd. Börja med att röra en av multimeterproberna mot en av prongerna på nätsladdens hane-sida. Sätt in den andra sonden i motsvarande spår på sladdens kvinnliga sida. Multimeteretern kommer att ge ett hörbart pip om det finns kontinuitet. Upprepa denna process på den återstående hanliga prinsen och det återstående kvinnliga slitsen. Om det inte gavs ett pip på någon av sidorna måste nätsladden bytas ut.
Rör därefter en av sonderna mot en av prongerna på sladdens hanliga sida och den andra sonden mot den andra hanliga prongen på samma sida. Om mätaren ger ifrån sig ett pip indikerar det en kortslutning och sladden måste bytas ut.
Om din mätare inte har någon inställning för kontinuitet kan du testa motståndet i stället. Vrid valknappen till inställningen Ω och använd samma förfarande som beskrivs ovan. Den enda skillnaden är att du letar efter en avläsning mellan 0 och 1 på displayen i stället för att lyssna på ett hörbart pip. Om avläsningen är 1 eller OL (öppen slinga) saknar kretsen kontinuitet och sladden bör bytas ut.
Mät motstånd
Förutom att testa kontinuitet används mätning av motstånd ofta när man kontrollerar en elektrisk komponents motstånd (som i en högtalare).
Om du kontrollerar ett motstånd ska du bestämma motståndets motståndsvärde. Detta kan antingen finnas markerat på själva motståndet eller i bruksanvisningen för den komponent som ska testas. Vrid valknappen till inställningen Ω och placera var och en av multimeterns pennor mot en av motståndets ledningar. Om motståndet fungerar som det ska ska motståndsvärdet på mätarens display vara detsamma som motståndets nominella värde. Om så inte är fallet är motståndet defekt och måste bytas ut.
Mätning av ampere
En av de vanligaste orsakerna till att mäta ampere är för att diagnostisera elektriska problem i fordonet. Till exempel ett parasitärt drag på batteriet.
Vad är en parasitär dragning?
Ett parasitärt drag, även kallat ”drain”, är en term som används för att beskriva en elektrisk komponent som förbrukar elektricitet även när fordonet är avstängt. Detta kan leda till låg batterispänning, vilket orsakar ett konstant dött batteri och problem med att starta fordonet.
För att diagnostisera detta kopplar du bort batterikabeln från batteriets minuspol (markerad med ”-” och vanligtvis svart till färgen). Sätt in den röda sonden i 10A-porten på din multimeter och vrid vredet till ampereinställningen. Anslut en av multimeterns sonder till batteriposten och den andra sonden till batterikabeln. Mätningen bör ligga mellan 50 och 60 mA. Allt som är högre indikerar att det är ett parasituttag.
Om ett parasituttag upptäcks, ta bort och testa fordonets säkringar en efter en tills du uppnår den önskade avläsningen på multimeteretern. Den krets som drivs av den säkring som drogs ut är källan till problemet.
Hur man mäter växelspänning
Mätning av växelspänning är den vanligaste användningen av en multimeter. Du kan kontrollera kontakten på en apparat eller ett uttag för att hjälpa till att isolera ett elektriskt problem.
Tips: Om din multimeter har en automatisk funktion, ändra den manuellt till rätt växelströmsläge. Du får mer exakta resultat med en digital multimeter.
Följ de här stegen för att kontrollera en elektrisk kontakt. Om du testar en annan elektrisk enhet är konceptet detsamma:
- Stäng av all ström till kontakten. Detta inkluderar kretsar och själva kontakten, om det är tillämpligt.
- Ställ in läget på din multimeter till växelspänning. Börja högst upp i intervallet och justera nedåt.
- Se till att din multimeter är inställd högre än det spänningsnummer som står tryckt på sladden. För små apparater med två stickor är det vanligtvis 120 volt. Trepunktsapparater har en högre spänning.
- Anslut den svarta sonden till det gemensamma uttaget på multimeteret.
- Anslut den röda sonden till det uttag som är märkt med växelspänning eller ohm/omega. Det kan också vara märkt VΩmA, VΩ eller V (för spänning).
- Placera änden av den svarta sonden i neutralfacket. På en polariserad kontakt är det den bredare prinsen.
- Sätt den röda sonden i den heta springan på kontakten.
- Kontrollera avläsningen. En liten handmixer kan vara 120 volt, men en kaffekvarn kan vara 300 volt.
- När du är klar tar du bort den röda sonden och sedan den svarta från det föremål du testar. Dra ut kontakten i samma ordning.
Säkerhetstips: Om du måste testa ett växelströmsnät, använd en multimeter som är klassad för kategori II eller högre. Det rekommenderas dock att du anlitar ett proffs.
Hur man mäter likspänning
Använd en multimeter för att kontrollera likspänning. Konceptet är detsamma oavsett var du mäter likspänning. Kontrollera en powerbank med ett liknande förfarande som ett batteri.
Följ dessa steg för att testa laddningen på ett batteri:
Koppla bort batteriet från eventuella elverktyg eller laddare. Bilbatterier kan testas på plats efter att strålkastarna har varit på i två minuter och sedan stängts av.
Ställ in din multimeter på att mäta likspänning. Använd väljarknappen eller knappen för att välja den förväntade mätningen. Om du till exempel förväntar dig 9 volt från batteriet ställer du in den på 9 eller 10. I USA är det vanligtvis 30 volt eller mindre. Du kan också börja högst upp i intervallet och arbeta dig neråt.
Sätt in den svarta sonden i det gemensamma uttaget.
Sätt in den röda kontakten i det uttag som är märkt för likspänning, VΩ eller V-.
Rör den svarta kontakten mot batteriets negativa sida.
Rör den röda sonden vid den positiva polen.
Skriv ner din avläsning.
Koppla bort den röda sonden och sedan den svarta.
Tips: Om din digitala multimeteravläsning är negativ, byt om de svarta och röda proberna för att få en positiv avläsning. Det ska vara samma siffra, men utan en minussymbol. Blanda inte ihop de positiva och negativa sidorna med en analog multimeter. Det kan skada verktyget.
Hur man mäter motstånd
Någon som använder en multimeter för att mäta motstånd. Det här motståndet genererar inte ström. Att mäta motstånd är användbart för gör-det-självare som reparerar elektriska komponenter. Resistorer måste transportera rätt mängd ström för att fungera.
Så här kan du testa motstånd för ett reparationsprojekt
Koppla bort komponenten som du testar helt och hållet. Ta bort den från alla strömförande kretsar, inklusive kontakter och batterier. Du vill ha noll ström som flyter.
Ställ in din multimeter på funktionen ohm-mätare. Om ditt motstånd är märkt med ett nummer ställer du in den på detta.
Sätt in multimeterproberna i de uttag som är märkta med common och VΩ (likspänning). Använd den svarta kontakten för common och den röda kontakten för likspänning.
Om du inte är säker på ditt intervall kan du börja mäta runt 200 ohm eller högre. Vissa modeller kommer att visa en ”1”-avläsning. Det betyder att motståndet har en högre kapacitet än din nuvarande inställning.
Rör proberna mot vardera sidan av det föremål du testar. Positiv och negativ spelar ingen roll här.
Flytta ner ohmområdet på din multimeter gradvis. När du är i intervallet kommer avläsningen att bli begriplig. ”1” eller ”OL” på en digital multimeter ändras till en siffra.
Om du inte får en korrekt avläsning kan du vrida ner multimeterområdet. En hög inställning kommer inte att registrera låga ohmvärden.
Om du testar flera motstånd kan du prova att använda prober med alligatorklämmor. De klipps fast för att göra mätningen enklare.
- Anlita en städfirma i Stockholm när din bostad behöver städas - 21 oktober, 2022
- Vad är en multimeter? - 11 oktober, 2021
- Viktigt att välja rätt fastighetsmäklare i Helsingborg - 20 september, 2021