Med kamerabevakning skapas en extra säkerhet för både egendom och personal på ett företag. Men hur mycket större säkerhet som skapas beror på vilken nivå (vilka funktioner) som bevakningen har.
Nivå 1 – Bevakning kopplad till app
Det enklaste, och billigaste, alternativet är att ha kamerabevakning som enbart är kopplad till en app och molntjänst. Dessa kameror kostar inte mer än 1000 kr att köpa in och finns både med och utan rörelsesensor.
- Koppla upp kamerorna på WiFi eller egen internetanslutning
- Koppla samman med tillhörande app
- Se i appen vad kameran filmar ”live”
- Få notis i appen om rörelsesensorn aktiveras
I detta fall kommer kamerorna alltså att varna om någon genomför ett inbrott eller på annat sätt befinner sig i företagets lokaler utan tillstånd. Personen som har hand om larmet kan gå in i appen och se vad som händer och därefter exempelvis ta sig till företaget eller larma polis.
Nivå 2 – Kamerabevakning via larmcentral
Det vanligaste är att företag tecknar företagslarm via ett större larmbolag. Dessa bolag kan erbjuda ett stort utbud av larmenheter, montera dessa samt bistå med larmcentral och väktare. Exempelvis kan processen se ut som följande:
- Servicepersonal monterar kamerabevakning på passande ställen
- De kopplar samman larm och app samt ser till att personalen kan hantera larmet
- Vid larm kommer bilder både sändas till appen och larmoperatören
- Larmoperatören agerar utifrån den film som företagets kamerabevakning levererar
- Väktare, polis, brandkår och ambulans kan tillkallas
Eftersom larmoperatörer finns tillgängliga dygnet runt skapar detta en betydligt större säkerhet än om larmet enbart larmar till en app som någon anställd har hand om. Dessutom kan de agera, med erfarenhet, utifrån vad som händer. Självklart tar de även kontakt med ägaren av larmet.
Nivå 3 – Konstant bevakning och övervakning
Den högsta nivån av säkerhet nås vid kamerabevakning med konstant övervakning. Med det menas att en väktare (eller annan person) följer vad som händer på skärmar konstant. Detta alltså oavsett om ett larm har aktiverats eller inte.
Sådan kamerabevakning används exempelvis inom kollektivtrafiken i Stockholm, samt på vissa högt trafikerade vägar. Då kan personal snabbt se om något har hänt och agera utifrån detta.
Det är sällan som företag behöver ha denna slags övervakning då det generellt räcker med kamerabevakning via larmbolag där operatörer ser vad som händer om larmet aktiveras.
- Vikten av att utföra en flödesmätning i Göteborg - 22 september, 2024
- Vad är en nätanalysator och vad används den till? - 29 december, 2022
- Smarta möbler för små utrymmen - 17 mars, 2022