Att byta fönster hör till en av dom dyrare åtgärderna man kan behöva göra som husägare, tillsammans med takbyte. Gamla, otäta och skruttiga fönster behöver bytas och även om det är en dyr investering kan det istället göra att man sparar in på uppvärmningen. Men hur mycket kostar det då att byta fönster i Uppsala? Det kan variera enormt, beroende på en rad olika saker.

Byta fönster i Uppsala– hur många?

En avgörande faktor för priset när man ska byta fönster i Uppsala är såklart hur många fönster det gäller. Är det 4 stycken eller 14? Ett fönster kan kosta alltifrån ca 700 – 5000 kronor styck, alltså ett stort spann. Ju fler fönster desto dyrare blir det naturligtvis.

Val av fönster

Tvåglas-, eller treglasfönster? Energifönster eller inte? Ett fönster kan ha många olika egenskaper och man bör räkna med att kvalitet kostar lite extra. Dessutom finns fönster av olika material:

  • PVC fönster – PVC är ett slags plastmaterial och den här fönstermodellen har blivit populär på senare år. Dom kräver minimalt med underhåll och är det billigaste alternativet på marknaden, utan att för den sakens skull vara dåligt.
  • Träfönster – Träfönster är vanligt på äldre villor, där man vill bevara stilen vid fönsterbytet. Trä kräver mer underhåll, så som ommålning. Träfönster ligger i en något högre prisklass än ovan nämnda – i snitt kostar ett fönster ca 3000 kronor.
  • Aluminiumfönster – Aluminium är också ett mer eller mindre underhållsfritt material med hög resistens mot väder och vind. Aluminiumfönster är det dyraste alternativet men dom håller också en hög kvalitet.

Utöver fönstertyp påverkar också eventuella spröjs och andra tillval. Hur mycket det kostar att byta fönster i Uppsala är alltså svårt att säga eftersom det är så mycket som påverkar. Anlitar man en hantverkare för fönsterbytet tillkommer givetvis även en kostnad för det, så det enklaste sättet att få veta är att be om en eller flera offerter.

Storlek och specialmått

En annan sak som kan påverka priset när man byter fönster i Uppsala är vilken storlek man behöver. Större fönster kostar av naturliga skäl mer, eftersom det går åt mer material vid tillverkningen. Behöver man specialbeställda mått kan även det göra att hela historien blir ytterligare mer kostsam. Takfönster eller fönsterkupoler kan kosta så mycket som 10 000 kronor styck, så har man ett sådant som behöver bytas bör man räkna lite extra på dessa.