Gummi är ett mycket mångsidigt material som kan vara både hårt och mjukt. Gummi är framförallt kanske känt för att vara elastiskt och det används i många produkter som kräver sådana egenskaper, till exempel gummisnoddar. Du som är intresserad av gummitillverkning bör kontakta en tillverkare för att få veta mer.
Gummi framställs på två olika sätt. Det kan utvinnas från gummiträdet som växer på många platser i världen, till exempel i Malaysia, men det kan även tillverkas i en fabrik. När gummitillverkning sker i en fabrik så tillverkas så kallat syntetiskt gummi. Ett gummiträd har en ekonomisk livslängd på strax över 30 år. Under de första 7 åren så växer trädet så det innebär att trädet kan tappas på sav under 25 års tid. När trädet tappas så beskärs trädets bark och saven samlas upp i behållare som man fäster på trädet. Gummiträden har sitt ursprung i Sydamerika men under 1800-talet så planterade träden ut på många olika ställen i världen, framförallt i de brittiska kolonierna. Gummitillverkning av naturgummi är fortfarande en betydande marknad i flera länder i Asien men den största delen av all gummitillverkning är fortfarande syntetisk. Priset på gummi styrs till stor del av priset på olja. De viktigaste råvarumarknaderna för naturgummi är idag bland annat Indien, Indonesien, Malaysia och Thailand. Denna artikel belyser följande om gummi och gummitillverkning
- Hur gummi tillverkas
- Hur gummiband tillverkas
- Hur gummiband flyttar tänderna
- Hur gummistämplar tillverkas
- Hur man tillverkar gummiankor
Behovet av ett vattentätt material ledde till tillverkning av gummi. Gummi är en polymer som härrör från gummiträd och andra växtkällor, som vanligtvis finns i regnskogar eller plantager. De har använts till däck, skosulor, klädhängare, kondomproduktion och många andra saker. Gummi kan också framställas syntetiskt eller artificiellt.
Processen börjar med att latexsaften värms upp tills den blir flytande. Den blandas sedan med olika kemikalier som svavel och salpeter för att göra den stabil mot bakteriell korrosion (eftersom svavel är både naturligt antibakteriellt och surt). Denna blandning hälls sedan i formar som kallas ”kärnor” för att bilda
Gummi är ett naturligt eller syntetiskt ämne som har en hög grad av elasticitet. Det används i ett antal produkter som t.ex. suddgummi, stötfångare och många andra föremål. Formsprutning av gummi är en process där rått gummimaterial värms upp och sedan sprutas in i särskilt utformade håligheter. Gummit svalnar och hårdnar för att forma produkten.
Gummi tillverkas av latexsaft från parlträd, som finns i parlskogar runt om i världen. För att få ut saven från trädet måste det tappas med ett instrument som skär in i trädets bark för att utvinna den från sitt naturliga tillstånd. Det tar ungefär 10 timmar för en arbetare att tappa tillräckligt många träd för att producera 1 liter latexsaft.
- Vilket gummi är motståndskraftigt mot bensin
- Vilket gummi är kompatibelt med bromsvätska
- Vilket gummi används för däck
- Vad betyder det när gummit möter vägen?
- Är gummiväxter giftiga för hundar?
- Är gummiband biologiskt nedbrytbara?
Ett elastiskt material
Gummi har många goda egenskaper och kan användas till mycket. Vid gummitillverkning så tillsätts olika ämnen som gör att gummit får de egenskaper som önskas. Industriell gummitillverkning är en stor marknad och gummi återfinns i många olika produkter den mest självklara är kanske bildäck. Gummi är beständigt, det tål temperaturväxlingar och det tål väder och vind och UV-strålning. Gummi är stötdämpande och isolerande. Vid gummitillverkning så kan gummit göras både hårt och mjukt och gummimaterial kan därför användas till många olika produkter. Vid gummitillverkning så vulkaniseras gummit, det är en process där svavel används som gör att molekylkedjorna tvärbinds, något som gör materialet stabilt och beständigt. Gummi passar till produkter där elastiska egenskaper krävs. Du kanske vill att din produkt ska klara att deformeras för att sedan återfå sin ursprungsform? Eller att din produkt ska dämpa vibrationer eller återge impulser? Beskriv vilka egenskaper din produkt kräver när du kontaktar ett företag som sysslar med gummitillverkning.
Viktiga föreningar som används av en gummitillverkare
När du letar efter en gummitillverkare bör du vara uppmärksam på vilken typ av produkter du behöver och vilken typ av gummi tillverkaren arbetar med. De gummiprodukter som vi stöter på i vårt dagliga liv kan tillverkas av antingen dess naturliga eller syntetiska former. Den naturliga formen erhålls från växters saft. För att få den syntetiska formen måste råvaran genomgå processer som polykondensering eller polymerisering. En sådan typ av metodgummi används av en tillverkare för att ytterligare producera olika andra saker.
Vilka typer av artiklar som tillverkas av syntetiska former beror främst på gummitillverkarens produktionskapacitet. Tillverkarens effektivitet och användningen av avancerade maskiner gör att dessa två grundformer kan användas vidare. Några av de syntetiska typerna är butadien, kloropren, isopren och många andra föreningar av dessa ämnen. En gummitillverkare måste därför utarbeta flera vetenskapliga metoder för att få fram dessa föreningar. I syntesprocesserna använder man huvudsakligen etylenderivat. Oljegas, kol, naturgas, kalksten och etanol är några av de material som de använder för att syntetisera monomerer. Förutom dessa syntetiseringsmetoder kan tillämpningen av polymerisering och sampolymerisering främst ses vid tillverkning av omättade former av gummi. Användningen av dessa olika typer av metoder är ansvarig för att produkterna får strukturella skillnader. Det förändrar också gummins egenskaper och egenskaper.
Användningen av gummi återfinns i allmänhet i däck och även i varor som innebär att gummi bearbetas mekaniskt. För att uppnå den form av detta ämne som behövs vid tillverkning av produkter för allmänna ändamål använder en gummitillverkare butadien och butadien-styren. För att framkalla särskilda egenskaper som gasolikhet, oljebeständighet och värmebeständighet är de vanligaste föreningarna polysulfid, kloropren, fluorgummi och etylenpropylen.
Gummiarter och utgångsmaterial för gummitillverkning
Båda gummityperna (naturgummi och syntetiskt gummi) är högmolekylära föreningar. Naturgummi härrör från en mjölkig kolloidal suspension, eller latex, som finns i saven från vissa växter. Syntetiskt gummi tillverkas av rena monomerer genom polymerisering eller polykondensering. På grund av tillverkningsmetoden delas gummi in i polymerisering och polykondensering vilket påverkar den fortsatta användningen vid tillverkning av vissa produkter i dess produktionskapacitet.
De viktigaste typerna av syntetiskt gummi: Isopren, butadien, butadien-styren och butadien-metylstyren, karboxylat, butadien-metylvinylpyridin, butadien-nitril, kloropren, eten-propylen, fluorgummi och andra. Initiala monomerer för polymerisation är dienkolväten och etylenderivat. De viktigaste dienerna är isopren och butadien, kloropen och piperylen. Etylenderivat (isobutylen, akrylnitril, styren, metylstyren) används i syntesen genom kombinerad polymerisation med dienkolväten. Monomerer som syntetiseras är naturgas, oljegas, etanol, kol, kalksten osv. Siloxan, uretan och andra gummisorter tillverkas genom polykondensering. Organiska kiselföreningar, estrar och färgocyanater används i denna syntesmetod. Icke-mättade gummisorter tillverkas genom polymerisering av dienkolväten eller genom sampolymerisering med etylenderivat. Olika typer har olika struktur, karakteristik och vulkaniseringsegenskaper.
Allmänna gummiblandningar är butadien-styren, butadien och isopren. De används för allmänna ändamål i däck och i ett brett spektrum av mekaniska gummivaror. Specialgummi används vid tillverkning av varor med särskilda egenskaper (värmebeständighet, oljebeständighet, gasimpermeabilitet). Dessa gummiblandningar är polysulfid-, butadien-metylvinylpyridin-, siloxan-, butadien-nitril-, kloropren-, eten-propylen- och fluorgummi.
Vulkanisering av gummiblandningar
Vulkanisering avser en specifik härdningsprocess för gummi som innebär hög värme och tillsats av härdningsmedel. Det är en kemisk process där polymermolekyler kopplas samman med andra polymermolekyler genom atomära broar. Det kombinerade vulkaniseringspaketet i en typisk gummiblandning omfattar svavel tillsammans med acceleratorer, aktivatorer. Fyllmedel, antioxidanter och mjukgörare används för att få önskade egenskaper. Ett typiskt vulkaniseringsmedel är svavel. Blandningen av gummi och svavel värms upp till 130-160 grader C. Denna process kallas varmvulkanisering. Om gummi vulkaniseras med svavelklorid vid rumstemperatur kallas processen för kall vulkanisering. Varm vulkanisering är mer utbredd. Vissa gummityper kan vulkaniseras utan svavel vid 100 – 200 grader C. För speciella gummis vulkaniseringsperoxider, metalloxider, polysulfider, isocyanider, diaminer används som vulkaniseringsmedel.
Det anpassade gummit är en unik utgångsnivå för rågummi
Gummi är ett unikt material som används i industriella arbeten för olika ändamål. Från insamlingstillfället använder gummifabrikanterna ett stort antal metoder för att forma rågummi till olika kvaliteter. Detta färdiga gummi kan användas för olika ändamål i den industriella världen.
Det specialgjorda gummit är en unik produktionsnivå av rågummi och det finns en mycket stor efterfrågan på det. Eftersom kundgummi kan användas i olika skräddarsydda projekt och förfaranden har många industripersoner ett gemensamt intresse av att köpa färdigt gummi. Anledningen är att de med kundgummi kan tillverka sina egna anpassade produkter med hjälp av detta gummi och använda sina egna formler, som är mycket unika jämfört med andra rivaler i branschen.
- Men om du är en person eller en organisation som tillverkar produkter baserade på gummi kan du använda skräddarsytt gummi för att tillverka dina egna kvalitetsprodukter till en lägre kostnad. Dessutom kan du kanske utveckla ett unikt namn för dig eller ditt företag inom tillverkningsindustrin för gummiprodukter eftersom din produkt är unik från de andra. Du har alltså mycket goda möjligheter att locka fler kunder till dina produkter och du kan utveckla produkten i enlighet med detta.
- När du funderar på gummins egenskaper kan du göra gummit slätt eller segt genom att ändra doseringen av de element som används i processen. Du har alltså full frihet att tillverka produkter enligt den efterfrågan som finns i branschen, och du behöver inte hålla dig till en viss klass av gummiprodukter eftersom du kan tillhandahålla mjuka eller hårda gummiprodukter utan att kvaliteten sviktar.
Utöver ovanstående finns det en mycket god efterfrågan på formar och verktyg för oljefältet som tillverkas med hjälp av specialanpassat gummi. Industrin växer fortfarande med många förbättringar av tekniken och mekanismerna, vilket gör att människor kan få maximal nytta av de anpassade gummiprodukterna. Slutligen är det en mycket bra möjlighet för både tillverkare av gummiprodukter och gummileverantörer.
Grundläggande kunskaper om gummiformar
Har du någonsin hört talas om gummiform? Som namnet antyder är den gjord av gummi. Enligt olika formstrukturer och tillverkningstekniker kan denna form delas in i följande fyra typer, nämligen pressform, formgjutningsform, injektionsform och extruderingsform. Dessutom finns det förutom de fyra ovan nämnda typerna även några speciella gummiformar, t.ex. uppblåsbara formar, gummidoppformar och så vidare. För att hjälpa läsarna att bekanta sig med gummiformar kommer följande artikel att presentera de typiska typerna i detalj.
Det första är pressform. Ibland kallas den också för allmän form. Huvudmaterialet för denna form är halvfabrikat av gummi. Det halvfärdiga gummit bearbetas genom blandning. Den så kallade blandningsprocessen är en typ av gummiframställningsteknik. Denna process bidrar till att gummit och alla typer av tillbehörsingredienser blandas ihop och förbättrar därmed gummets plastiska egenskaper och flödesegenskaper. Efter att det halvfärdiga gummit har lagts in i matrisen kommer matrisen att tryckas och värmas upp i plattvulkaniseringsmaskinen. Genom trycksättning och uppvärmning formas sedan pressformen. Eftersom denna matris kännetecknas av enkel struktur, bekväm drift och breda användningsområden står den för en betydande andel inom området för gjutna gummidetaljer.
Nästa typ är formgjutningsformen. Den kallas också för form av överföringstyp. Huvudmaterialet är halvfabrikat av gummi eller gummiplatta. Man lägger materialet i hålrummet i formgjutningsformen. Sedan pressar trycket från formgjutningspluggen ihop materialet. Därefter kommer dimensioneringsmaterialet in i det gjutna skummet med hjälp av hällsystemet. Till sist gjuts formgjutningsformen. När det gäller denna gjutform finns det några unika egenskaper. Den är mer komplex än den vanliga gjutformen. Och dess konsistens är ganska utmärkt. Generellt sett är denna form mycket lämplig för komplexa gummiprodukter.
Den tredje typen är injektionsform. Det är också en typ av gummiform. Denna form är tillverkad av dimensioneringsmaterialet i plasttillstånd. Med hjälp av formsprutningsformens hällsystem vulkaniseras dimensioneringsmaterialet. Därefter formas denna form. Formen har en mycket komplex struktur. Därför används den ofta för att tillverka stora, komplexa och tjockväggiga produkter. Dessutom är dess produktionseffektivitet mycket hög och kvaliteten är också stabil. Samtidigt kan den förverkliga den automatiska produktionen.
Sist men inte minst är extruderingsformen också en typisk gummiform. Huvudmaterialet är också det halvfärdiga gummit. Jämfört med andra gummiformar är tillverkningsprocessen för denna form mer komplex. Dess egenskaper liknar injektionsformen. Den har också den höga produktionseffektiviteten och den stabila kvaliteten. Samtidigt kan den förverkliga den automatiska produktionen.
SeekPart.com är den globala B2B-plattformen inom industrin för mekaniska delar. SeekPart aggregerar handelsledningar inom detta område, och vårt yttersta mål är att gynna köpare och säljare av mekaniska delar genom att utnyttja dessa ledningar genom våra online-verktyg.
Saker att tänka på när du arbetar med en gummitillverkare
Att arbeta med gummitillverkare är inte så lätt som det verkar. Det är mycket svårt att få tag på den bästa tillverkaren i första hand. För att kunna arbeta med de bästa personerna i branschen måste man vara mycket säker på vilken typ av gummiprodukter man vill handla med. Olika former av gummiförädling är inblandade för att konstruera gummiprodukter. Olika tillverkare är involverade i olika typer av bearbetning. Så när man väl har bestämt sig för vilken typ av gummiprodukt man vill syssla med kommer det inte att vara något problem att hitta gummitillverkarna.
Om du vill arbeta med gummitillverkare är det mycket viktigt att känna till branschen. Försök att upprätthålla ett nätverk där du får nyheter om olika tillverkare. Besök om möjligt forum och bloggar som upprätthålls av olika tillverkningsföretag. Du kommer att få veta en hel del saker från de presenterade inläggen eller kommentarerna från de prenumererade medlemmarna. Detta hjälper dig att få en uppfattning om de bästa gummitillverkarna och du kan också ha den turen att slå dig ner med en av de bästa i branschen.
Om du inte kan hitta de bästa gummitillverkarna efter att ha ställts inför alla dessa hinder, försök då att filtrera dina sökresultat. Mycket mer forskningsarbete är nödvändigt för att sikta på det bästa! Att delta i mässor som anordnas av olika tillverkare är ett mycket bra alternativ för att komma i direktkontakt med tillverkarna. En personlig kontakt kommer definitivt att hjälpa dig att lära känna dem väl. Du kan också få en chans att förklara dina krav för dem och i slutändan göra upp om en rättvis affär. De som redan har arbetat med de bästa personerna i branschen kan ge dig en bättre uppfattning om handelsprocessen. Det finns många gummiprodukter som behöver militära bestämmelser eller FDA-bestämmelser beroende på vilket ändamål produkten används för. Det föreslås alltid att man frågar tillverkarna efter FDA-föreskrifterna när man skickar offerter.
Neopren jämfört med Naturgummi
Neopren och naturgummi är båda polymerer, även om neopren är syntetiskt. Naturgummi utvinns från ett träd och är känsligt för temperaturförändringar. Den stora efterfrågan ledde till utvecklingen av syntetiska material som neopren, med liknande men överlägsna egenskaper.
Naturgummi
Naturgummi började användas i stor skala på 1800-talet för produkter som däck, vattentäta tyger och stövlar, enligt International Institute of Synthetic Rubber Producers. Det visade sig att gummit blev sprött i kallt väder och klibbigt i varmt väder.
Vulkanisering
Vulkanisering avser en process som bildar tvärbindningar av svavel i gummi. Enligt webbplatsen American Chemistry gör den neopren starkare, mer elastiskt och mer motståndskraftigt mot värme samt olja, lösningsmedel och vatten.
Neoprenprodukter
Neopren används till många saker, bland annat skor, våtdräkter, lim och asfaltprodukter. Antalet svavelkorsningar mellan kloroprenmolekylerna i neopren ändrar dess hårdhet och styrka, vilket resulterar i olika produkter för olika användningsområden.
Vad är neoprengummi?
Neoprengummi är ett syntetiskt material som består av polymeriserat kloropren och kallas ibland polykloropren. Polykloropren består huvudsakligen av kol-, väte- och klorpolymerer som är tvärbundna för att ge neopren vissa önskvärda egenskaper, t.ex. kemisk inertithet och beständighet mot värme, olja, vatten och lösningsmedel. Som en del av tillverkningsprocessen genomgår neopren vulkanisering, vilket är en kemisk behandling av syntetiskt gummi för att förbättra dess egenskaper. Under vulkaniseringen sker en tvärbindning av molekylerna, vilket ger upphov till svavelbroar som förenar enskilda kedjor av kloropren för att skapa en större molekyl. Antalet svavelbindningar påverkar de övergripande egenskaperna hos partiet av neopren. Beroende på hur kloropren vulkaniseras och hur många svavelbindningar som produceras kan neopren därför uttrycka en rad egenskaper i varierande grad utan att ändra sin grundstruktur. Som ett resultat av detta återfinns den i många olika tillämpningar.
Neopren finns i olika former bland annat:
Neoprenplattor. Plattor är praktiska för tillverkning av säkerhetskläder, t.ex. våtdräkter och handskar, men de kan också användas som deponifodral eller skyddskläder för skyddsutrustning.
Extruderad neopren. Extruderad neopren kan användas som slangar eller fönstertätningar, eller så kan de skivas för att bli packningar, tätningar eller brickor.
Neoprenskum. Neoprenskum är tjockt och svampigt, så det kan användas för att dämpa t.ex. sportutrustning (t.ex. armbågs- och knäskydd). Det kan också användas för att isolera industriella maskiner och som väderskydd.
Egenskaper hos neopren
Neopren var ursprungligen tänkt att fungera som ett oljebeständigt substitut för naturgummi, men sedan dess uppfinning har neoprens andra egenskaper gjort det möjligt att använda den som ett gummialternativ i ett brett spektrum av tillämpningar.
Det är ett mycket värmebeständigt gummi. Jämfört med naturgummi motstår neopren gaspermeation bättre och kan fungera i temperaturer upp till 275 grader Fahrenheit (F). Även vid så höga temperaturer bryts neopren inte ned fysiskt, vilket gör det bättre lämpat för långvarig användning i högtemperaturtillämpningar än naturgummi. När värmeförsämring inträffar visar den sig inte i form av smältning eller sträckning, vilket är fallet med många tillämpningar, utan i stället uppvisar den härdning. Det är också brandsäkert.
Neopren är också köldtåligt. Även om den kan fungera i hög värme håller neopren även ner till -50 grader Fahrenheit. Vid temperaturer under 0 grader Fahrenheit blir neopren dock allt stelare och blir ofunktionell för de flesta tillämpningar när den når -50 grader Fahrenheit.
Den fungerar tillsammans med andra material. Neopren kan manipuleras så att det mekaniskt binds ihop med bomull och flera typer av metall, inklusive rostfritt stål, aluminium, mässing och koppar. Ett basiskt bindemedel underlättar processen. I neopren med särskilda tillsatser kan vidhäftning induceras mellan neopren och material som glas och akryl.
Det är motståndskraftigt mot utomhusförhållanden. Neopren har en låg oxidationshastighet samt hög sol- och ozonbeständighet. Detta gör att den kan hålla länge utomhus.
Den är kemikaliebeständig. Neopren är kemiskt inert och uppskattas för sin förmåga att motstå petroleumbaserade blandningar, såsom lösningsmedel, oljor och fetter. Dessutom tål den metyl- och etylalkoholer samt alkalier, mineralsyror och vissa saltlösningar.
Vanliga tillämpningar och användningsområden för neoprengummi
Neopren kan hittas inom en rad olika branscher bland annat:
Industriella användningsområden. Kemisk inerthet gör materialet särskilt värdefullt för industriella tillämpningar, inklusive korrosionsbeständiga beläggningar och som bas för olika lim. Neopren används också i tätningspackningar, särskilt i samband med elektricitet, på grund av dess värmebeständighet och statiska motståndskraft.
Elektrisk och elektronisk användning. Neoprens eld- och statiska motståndskraft förklarar varför den ofta används som isolator i krafttransformatorer, glödlampor, ledningar och andra elektriska tillämpningar. Det används också som skydd för elektronik, t.ex. bärbara datorer, av samma anledning, samt på grund av dess dämpande förmåga.
Användning i säkerhetsutrustning. Materialets förmåga att fortsätta fungera i ett brett temperaturintervall samtidigt som det ger värmebeständighet och förblir flexibelt gör neoprenväv till en idealisk passform för handskar och andra skyddskläder. Neoprenens olje-, kemikalie- och vattenbeständighet ger ytterligare skydd.
Användning inom sjöfarten. På grund av neoprens vatten- och värmetåliga egenskaper används det också i våtdräkter och dykardräkter – kväve tillsätts för att öka isoleringen, vilket ökar den totala flytkraften, så dräkterna måste vara tyngda för att förhindra att de flyter eller drar tillbaka dykaren mot ytan. Eftersom neopren innehåller luftfickor och komprimeras när trycket ökar, minskar dock effektiviteten hos en våtdräkt i neopren när vattendjupet och avståndet från ytan ökar.
Användning inom fordonsindustrin. Neopren kan användas för att tillverka fordonsdelar, eftersom det är nötnings-, rivnings-, lösningsmedels-, olje- och väderbeständigt samt värme- och brandsäkert. Det finns i fönster- och dörrtätningar, slangskydd, remmar, vibrationsfästen och stötdämpartätningar.
Medicinska användningsområden. Tack vare neoprenens flexibilitet, slitstyrka och förmåga att hålla formen över tid används det för att tillverka stöd och hängslen, bland annat handleds-, knä- och armbågsstöd.
Användning i förpackningar. Eftersom neopren är ett mjukt gummi till sin natur är det också en användbar källa till stoppning och förstärkning för vissa ömtåliga tillämpningar.
Användning inom byggbranschen. Tack vare sin väder-, temperatur- och kompressionsbeständighet används neopren i brickor, lagerkuddar för broar, hissgaller och andra konstruktionsmaterial.
Neoprenens historia och utveckling
Neopren framställdes för första gången på 1930-talet av en amerikansk kemist i Wallace Hume Carothers forskningsgrupp vid DuPont Company. Fram till och under 1930-talet var efterfrågan på naturgummi otroligt stor. I USA expanderade bilindustrin snabbt och importerade gummi för användning i däck. För att mobilisera krigsansträngningarna krävdes också mycket gummi. Varje soldat behövde cirka 14 kg gummi för skor och kläder, medan krigsfartyg behövde cirka 75 ton gummi vardera.
För att möta den växande efterfrågan på gummi planerade den amerikanska regeringen ett påskyndat utvecklingsprogram i samarbete med kemiföretag och forskningslaboratorier för att snabbt utveckla nya syntetiska gummiblandningar. I dag är mer än 70 procent av det gummi som används i tillverkningsprocesser syntetiskt och en stor del av detta är neopren.
Neopren, som även kallas polykloropren eller kloropren, framställs genom polymerisering, dvs. genom att molekyler fästs ihop till långa kedjor som kallas polymerer. Neopren, som ursprungligen kallades Duprene, var dyrt och gav produkten en dålig lukt. Så småningom utvecklade DuPont nya produktionsmetoder och gummit fick ett nytt namn som neopren. Det blev en stor kommersiell framgång och mer än 300 000 ton neopren producerades varje år.
Egenskaper hos neopren
Neopren är ett bra gummi för allmänna ändamål. Det har en hög draghållfasthet, vilket gör det bra i industriella miljöer och andra miljöer där det förekommer mycket rörelse. Neopren har god motståndskraft mot kemikalier, vatten, värme, flammor, syre och ozon. Det har större motståndskraft mot vatten, lösningsmedel och värme jämfört med naturgummi. Materialet är också bra mot väder och solljus vilket innebär att det åldras bra och inte behöver bytas ut för ofta.
Användningsområden för neopren
Neopren har ett starkt utbud av egenskaper, men dess höga kostnad innebär att det ofta används för specifika ändamål.
Neopren i hushållsprodukter
Neopren används i ett stort antal hushållsprodukter, varav vissa kanske inte kommer att komma i åtanke direkt. På grund av sin elasticitet och motståndskraft mot böjning används neopren i en rad olika sportprodukter som handledsstöd, knä- och armbågsstöd samt extra stoppning för innersulor.
Det används också i våtdräkter, torrdräkter, vadare och skyddshandskar för att hålla vatten och/eller farliga kemikalier borta från huden utan att begränsa kroppens rörlighet för mycket.
Fordon och konstruktion. På grund av neoprenens imponerande resistensresultat används det ofta i miljöer med hög belastning, t.ex. inom bygg- och bilindustrin.
I fordonsmiljöer används neopren regelbundet för delar som utsätts för rörelse:
- Slangöverdrag
- CVJ-stövlar
- Transmissionsremmar
- Vibrationsfästen
- Tätningar för stötdämpare
God väderbeständighet, ozonbeständighet och motståndskraft mot kompression och temperatur gör den idealisk för specifika användningsområden inom byggnadsindustrin. Det används regelbundet för tätningar på fönster och broar, brickor, specialtillverkade fönsterpackningar, avvikarplattor och astragaler för hissdörrar.
Neopren används i stor utsträckning för industriella slangar av gummityp. Neopren har större motståndskraft mot sprickbildning än traditionellt rött gummi och har också god kemisk beständighet – vilket gör den idealisk för överföring av luft och vätskor, men inte oljor. Neoprenslangar kan användas vid olika temperaturer, även för transport av vätskor med hög temperatur.
Neopren används regelbundet som skyddshölje för kablar och ledningar. Med ett bra utbud av motståndskrafter är naturgummialternativet det perfekta skyddet för kablar och ledningar som utsätts för många böjningar och vridningar. Det används regelbundet på kablar och ledningar för tunga industriella tillämpningar och konsumentelektronik som utsätts för mycket rörelse. Neoprenens flexibilitet innebär att det enkelt kan appliceras på ledningar och kablar.
- Anlita en städfirma i Stockholm när din bostad behöver städas - 21 oktober, 2022
- Vad är en multimeter? - 11 oktober, 2021
- Viktigt att välja rätt fastighetsmäklare i Helsingborg - 20 september, 2021