God ventilation är viktigt när du ska bygga bastu. En välfungerande ventilation är viktigt både för bastuupplevelsen då du undviker heta lavar och golv, men såklart även för säkerheten eftersom du förhindrar brand och andra skador. Det är även viktigt för att dina befintliga väggar inte ska bli skadade av värmen från bastun.
En viktig sak när du ska bygga bastu är att det bör finnas en luftspalt mellan det som är bastuns yttervägg och den vägg som fanns där innan. Detta är särskilt viktigt om bastun placeras på så vis att den står mot en befintlig yttervägg. Om det är ett tomrum mellan det som är bastuns tak och det som är ovanför så får detta utrymme inte vara helt stängt utan du bör fixa ett hål för ventilering så att luften kan ledas ut.
Ventilation viktigt när du ska bygga bastu
En annan viktig faktor när du ska bygga bastu är att tänka på ventilation. Om inte ventilationen funkar som den ska så kan golv och bänkar i bastun bli otroligt heta. En utluftsventil, den ventil som tar ut luft ur bastun, bör kunna transportera omkring sex till 8 m3 per person och timme. Ställ in ventilen så att rätt mängd luft ventileras. Den bör placeras högt upp i bastun, på väggen eller i taket. Inluftsventilen ska vara precis under bastuaggregatet.
Inluftsventil och utluftsventil
Ventilen storlek ska vara ungefär 125 cm2 för en normal familjebastu eller 300 cm2 för en bastu av större modell. En in- och utluftsventil ska aldrig vara i anslutning till varandra när du ska bygga bastu, utan de bör vara placerade långt ifrån varandra och diagonalt placerade. En ann viktig sak att tänka på när det gäller ventilation när du ska bygga bastu är att utluftsventilen inte ska gå rätt utomhus eftersom det då kan uppstå en så kallad temperaturskydd.
Bastuaggregatet på rätt plats
Bastuaggregatet ska placeras på samma vägg som dörren, detta eftersom cirkulationen av luft i bastun då ”sammarbetar” med varmluften från aggregatet. Med rätt ventilation när du ska bygga bastu så förbättrar du din bastuupplevelse och förhindrar skador och brand. Lycka till med ditt bastubygge!
Vad du bör veta om ventilering av bastu
Om du bygger din bastu från grunden bör du veta att ventilationen vanligtvis är en av de sista sakerna du tar itu med. Ventilationen är trots allt ett enkelt förfarande, men om du inte har gjort utrymmet tillgängligt för den eller om du inte har fäst bastufodralet på plats kan du ställas inför ett stort problem. Oavsett om du bygger en utomhusbastu eller en sluten inomhusbastu är det viktigt att förstå vilken roll ventilationen spelar och vad du kan göra för att se till att den är tillgänglig och effektiv när du bygger din bastu.
Den traditionella ventilerade bastun kommer att ha en dörr på varje sida med ett utlopp för ventilation högst upp på dörren och längst ner. Dessa ventiler är ofta justerbara för att passa olika rumsstorlekar och lufttryck. Om du använder elektricitet i din bastu kan ventilationen också drivas av samma uttag som du använder för elektriska apparater. I båda fallen är den ventilerade takfläkten placerad i taket direkt ovanför ventilen. Denna fläkt är utformad för att fungera som en luftkonditionering med sina roterande fläktblad.
Takfläktar i bastu
Takfläktar i bastur kan också bidra till luftutmattning. Den luft som släpps ut under bastubadet kan orsaka dålig cirkulation i området. Med den uppvärmda luften och fuktigheten kan den också orsaka hudirritation på grund av kontakt med ångan. I vissa fall kan en takfläkt bidra till att lindra vissa av dessa problem genom att dra in mer uteluft genom taket och blåsa ut den varma luften. Ett korrekt ventilerat bastuventilationssystem använder också fläktar för att dra in den varmare luften inomhus och trycka ut den utomhus, vilket bidrar till att undvika hudproblem.
Elektriska värmare
Elektriska värmare är en annan källa till luftföroreningar inomhus. Elvärmare kan dra in mycket inomhusluft, vilket kan leda till andningsproblem för användarna. Många bastuventilationssystem är utformade kring elvärmare och kan innehålla ett filter för att fånga upp smuts eller andra föroreningar som värmarna för in. Elvärmare som har direktventilation har vanligtvis två filter, ett för utflödet av smutsig luft och ett för den uppvärmda luften.
Ventilation och lufttillförsel
Det finns flera andra komponenter i bastuventilation som du kanske vill titta på. En komponent i ventilationen som är viktig att kontrollera är lufttillförseln. Lufttillförseln ska ventilera bastun så att du kan njuta av ångans fördelar utan att riskera att känna dig överväldigad av den heta ångan. Lufttillförseln kan antingen tillhandahållas av enskilda bleck eller genom att inkludera bänkraster. Vissa bastuventilationssystem innehåller ett bänkgrill, vilket gör att du kan lägga till korv- och smörgåsar för de långa bastuvistelserna.
Värmeelement och termostat
De sista komponenterna i bastuventilationssystemet är värmeelementet och termostaten. Dessa styrelement arbetar med de olika värmeelementen i basturummen för att ge användaren den bästa möjliga upplevelsen av spabadet. Dessa värmeelement kan arbeta med antingen elektricitet eller propan. Du kan också hitta infraröda värmeelement som fungerar tillsammans med en bastuaggregat för att ge din bastu en ännu högre temperatur. Infraröda enheter kan vara ganska dyra, men kan ge många människor möjlighet att använda bastu året runt.
Bygg en bastu: Gör-det-själv-arbete eller köpa en komplett bastu?
Det finns många sätt att bygga en bastu. Det är ett enkelt och billigt projekt som är roligt att göra. Att bygga en bastu på din egen bakgård eller hos en vän är något som folk har gjort i åratal. Du behöver inte gå igenom några svåra utbildningsprogram som de för att bygga bubbelpooler eller gejsor. Allt du behöver är viljan, lite kunskap och några material som är lätta att hitta i din lokala järnaffär eller byggvaruhus.
Bygga ny bastu
När det gäller att bygga bastu finns det några saker som du bör tänka på innan du börjar. Du bör se till att du har rätt byggmaterial och att platsen för din bastu får tillräckligt med sol för att värma upp den tillräckligt. Inomhusbastunor kan byggas från en liten garderob eller ett förvaringsskåp, medan utomhusbastunor vanligtvis byggs från en redan befintlig utomhusstruktur. Eftersom inomhusbasturerna används mindre ofta än utomhusbasturerna är de dyrare att bygga. Eftersom de flesta inomhusbasturerna dessutom använder trä som enda värmekälla är de inte lika bekväma som sina kusiner utomhus.
- De flesta bastusatser levereras med de nödvändiga verktygen. Allt du behöver göra är att följa de detaljerade instruktionerna för att sätta ihop den. Så länge du har fri tillgång till en 120v- eller standardstor elektrisk värmare eller infraröd bastu kan du också bygga en bastu på egen hand från en källare, ett garage eller till och med en vind, beroende på hur stor du vill ha den. För mindre bastur kan du välja att använda en varmrumsugn för att ge värme till bastun.
- Det finns många tillverkare av bastuutrustningar, så det borde inte vara svårt att hitta en som passar dina behov och din budget. Innan du börjar handla ska du se till att det kit du väljer har alla delar du behöver i en och samma låda. Om du inte har allt du behöver kommer det att leda till en hel del fram och tillbaka shopping. Du bör kontrollera tillverkarens webbplats för bastubeskrivningar och detaljerad information om varje del som hör ihop för att bygga din bastu. Vissa tillverkare erbjuder till och med videor som hjälper dig att guida dig genom byggprocessen.
- En annan plan skulle vara att köpa en bubbelpool för utomhusbruk. En bubbelpool erbjuder många fördelar jämfört med en bastu, bland annat avskildhet och utrymme. Det gör också att du kan tillbringa mer tid i bastun, vilket är bra för att avgifta din kropp. En bubbelpool är dock mycket pengar att köpa, så många väljer att bygga en bastu i stället. Det finns bastu-satser att köpa, men om du letar efter något enklare och billigare kan en bubbelpool för utomhusbruk fungera bra.
Bastusatser och bastuplaner
Dessa två diy bastuplaner är en bra start, men det finns många andra resurser som du kan använda. Din sökning efter information kan ge upphov till många DIY-webbplatser som erbjuder steg för steg-instruktioner för att hjälpa dig att bygga en bastu. Du kan också hitta flera böcker som är skrivna om ämnet torrbastu som kan innehålla all den information du behöver. Ett annat alternativ är att köpa en billig bok på ditt lokala bibliotek eller bokhandel som innehåller mycket information om ämnet. Böcker är ett bra ställe att börja eftersom du kan läsa om att bygga bastur och deras konstruktion och sedan bestämma vilken typ av DIY-bastu som passar dina behov.
Hur man bygger en bastu
Med den senaste utvecklingen när det gäller byggandet av basturum är det många som frågar hur man bygger en bastu. Att bygga sin egen bastu är inte så svårt som man kanske tror. Det är egentligen inte lika svårt som att bygga ett däck för din grillplats på bakgården. Det finns dock några grundläggande saker som du måste känna till om du vill bygga en bastu. Den här artikeln kommer att gå igenom dessa grunder.
- Det första du måste bestämma när du lär dig hur man bygger en bastu är vilken typ av basturum du vill bygga. Det finns i princip två typer: basturum utomhus och basturum inomhus. Utomhusbasturum kan byggas utomhus på fastigheten eller i ett litet garage eller skjul. Inomhusbasturum byggs vanligtvis i ett större utrymme och i hörnrum inomhus.
- Nästa sak du behöver veta om att bygga bastur är om du ska använda koppar, glas eller glasfiber. Glasfiber har fördelen att vara billigt, lätt och brandsäkert. Det fungerar också bra för att isolera värme men är relativt ineffektivt när det gäller att faktiskt värma upp själva bastun. Koppar å andra sidan är mycket dyrt, lätt och effektivt för uppvärmning, men kan vara något luftledande.
Välja typ av bastuaggregat
Du måste också välja vilken typ av bastuaggregat som ska användas i basturummet. Numera finns de i tre huvudtyper: elektriska, gas och vedeldade. Elektriska bastuaggregat kan vara ganska dyra, särskilt om du vill ha ett 12-stegs infrarött aggregat som kraftigt ökar värmen i ditt basturum. Gasvärmare är billigare men inte lika effektiva.
Torka kläder i bastun
Det tredje du behöver veta om hur du bygger en är vad du ska göra med dina gamla kläder och din ved. Många människor använder faktiskt sin utomhusbastu som en plats för att förvara dessa saker. De viker in dem i folie och förvarar dem i baksätet på en pickup eller på en veranda tills de behöver använda dem igen. Detta är en bra idé eftersom man aldrig vet när man kan bli av med några av sina överskottsvaror. Förvara din ved och dina kläder tätt packade i folie så är du alltid beredd att använda dem.
Prefabricerade bastusatser
Slutligen måste du välja vad du ska göra med din ved och vilka material du ska köpa. De flesta gör-det-självare kommer att välja taklampor för utomhusbruk och unika väggdekorationer till sin bastu. Om du vill gå den traditionella vägen kan du hitta prefabricerade byggsatser som innehåller alla material som du behöver för att bygga en bastu av. Vissa av dessa byggsatser kommer till och med med en bok som berättar alla steg. Oavsett vilken väg du väljer kommer det att bli en givande gör-det-själv-upplevelse.
Ventilationslösningar för bastu och luftkvalitet
I de tidigare artiklarna har jag tagit upp olika sätt att värma upp en finsk bastu. Det är en lätt sak eftersom värme är något som du omedelbart kan uppfatta, men luftkvaliteten, det är en annan sak. Luftkvaliteten är osynlig och blir vanligtvis påtaglig först efter några minuters exponering, men den är också avgörande för bastuupplevelsen. Om den inte är bra upplever bastubadare något som brukar beskrivas som ”syrebrist”. Det är inte helt korrekt, men en bra metafor för känslan av att vara andfådd utan någon uppenbar anledning.
Bra luft i din nya bastu
Luftkvaliteten är den mest mystiska av bastuupplevelserna. Det finns goda skäl att tro att luftkvaliteten påverkas av flera faktorer. Dessa inkluderar lufttemperatur, luftfuktighet, koldioxidnivå, syrenivå och möjligen några få andra. Dessa andra kan omfatta joner, gaser som avdunstar från bastustens stenar eller behandlade träytor, och de som härrör från bakterier som lever på orena ytor och material. Bakterierna ger vanligtvis upphov till en dålig lukt som man känner igen direkt när man kommer in i bastun – ett definitivt tecken på en dålig bastu!
Vad ska man sträva efter när det gäller luftkvalitet i en bastu?
I avsaknad av en god förståelse för vad som objektivt sett utgör en önskvärd luftkvalitet i en bastu är den vanliga, pragmatiska lösningen att se till att bastuluften hålls fräsch genom en kontinuerlig luftcirkulation. Samma princip som tillämpas i alla andra bostadsutrymmen.
I ett halvt sekel har de finska normerna krävt att luften i ett rum ska bytas ut tre till sex gånger i timmen. De nuvarande officiella kraven fastställs i förhållande till antalet personer som använder ett utrymme, men den gamla regeln ger fortfarande en god uppfattning om vilken ventilationsvolym som behövs. Luften måste bytas ut ofta.
God luft med rätt ventilation
Den konventionella visdomen är att om du följer denna rekommendation i en bastu kommer du att uppleva en frisk och behaglig luftkvalitet. Att uppnå detta är dock inte så enkelt. Om man bara tittar på den luftvolym som måste röra sig genom in- och utloppen mätt i kg eller liter luft per sekund kan man skapa ett katastrofalt bastuklimat. Du måste åstadkomma en bra blandning av frisk och förbrukad luft för att garantera en god luftkvalitet och en trevlig bastuupplevelse.
Ventilationskrav och ventilationslösningar för bastu
- Bastuventilation skiljer sig till sin natur från andra typer av ventilationssystem. Detta beror på de ovanliga förhållandena i basturummet: det är mycket varmt och kan också bli fuktigt. Detta gör att luften beter sig annorlunda.
- Ånga har sin egen natur och en principiell sak är att vi inte vill låta den komma undan för snabbt. Det betyder att vi måste undvika att placera några större uttag i den övre delen av basturummet, annars förlorar vi en del eller hela den värdefulla ångan.
- Naturlig och mekanisk ventilation är båda användbara lösningar för bastuanvändning. Naturlig ventilation har använts i alla tider och lämpar sig väl för bastukabiner och särskilda bastuanläggningar. Mekanisk ventilation används också allmänt i Finland, särskilt när bastun är belägen i ett hyreshus, i ett gym eller på annat håll bland utrymmen som inte har med bastun att göra.
Ett viktigt designövervägande är vilken typ av kamin din bastu är utrustad med. Elektrisk, enstaka eldad vedeldad kamin eller kontinuerligt eldad vedeldad kamin har var och en sina speciella krav. Ventilationen för den vanliga vedeldade kaminen är förmodligen den enklaste eftersom den skapar en källa till ”mekanisk ventilation” i sig själv. De andra kaminerna har inte denna fördel.
Naturlig bastuventilation
Gravitationen och fysikens lagar kan utan ansträngning lösa många ventilationsproblem. Särskilt med bastustugor utomhus som är utrustade med kontinuerligt brinnande vedspis är naturlig ventilation ganska enkel. Detta beror på att en vedeldad kamin i själva verket fungerar som ett ”mekaniskt utlopp” i sig självt. Den förbrukar en enorm mängd luft under förbränningsprocessen. Denna luft sugs ut ur det rum där kaminen står (eller där elden matas från). Bara detta räcker till för att täcka ventilationsvolymen.
Rätt luftblandning
Det är dock svårare att uppfylla kravet på luftblandning. Det är förmodligen det största problemet med naturlig ventilation när den används med vedeldade kaminer. Med elektriska kaminer är den naturliga ventilationen ännu svårare och jag avråder i allmänhet från att använda den. Det går att göra, men det kräver mer individuella konstruktionslösningar än vad jag kan erbjuda här.
Enkel stapelventilation med ett uttag i taket fungerar, men som sagt är det inte energieffektivt och slösar ånga så jag är inget stort fan av det. Om man tittar på kända bra och enkla naturliga ventilationslösningar för bastukabiner är följande testade och beprövade:
Halvöppet golv: Träplankorna har 10 mm mellanrum så att frisk luft kommer in under golvet.
Intag/uttag lågt i väggarna, mycket nära golvet. Liknande effekt som med golvet men även möjligt när golvet är massivt. Helst flera som vetter åt olika håll och som kan stängas.
Underjordisk nedgrävd luftledning, intag med metallhölje som höjer sig över och bredvid kaminen.
Generellt sett bör friskluften hämtas från utsidan snarare än från rummet bredvid basturummet. Blandningen fungerar bäst om man kan dra in luften relativt högt upp i basturummet, strax över kammarens övre nivå. Tricket är att förhindra att detta intag förvandlas till ett uttag…
Mekanisk ventilation
När man går in på området HVAC (uppvärmning, ventilation, luftkonditionering) avser mekanisk ventilation system som cirkulerar luft inuti byggnader genom ibland komplicerade kanaler, värmeväxlare, spjäll och fläktar. Frisk luft tas från utsidan av byggnaden och blåses in i byggnaden. Cirkulationen avslutas med hjälp av en frånluftsfläkt som suger ut den ”förbrukade” luften.
Samma system är vanligt förekommande i finländska moderna småhus. För att lyckas måste bastuns till- och frånluftsventiler placeras på ett smart sätt för att stödja de särskilda kraven i finsk bastupraxis.
Lyckligtvis kan vi här förlita oss på en del forskning som utfördes på 1990-talet vid det finska tekniska forskningsinstitutet VTT (referens: Äikäs & Holmberg, 1992. VTT Report 1431). De genomförde en serie experiment med en liten bastukabin för att ta reda på den optimala placeringen av till- och frånluftsventilerna.
bastu-mekanisk-ventilation-rekommendation-VTT-1992-SaunologiaFi
Forskningsbaserad rekommendation för genomförande av mekanisk ventilation.
Den rekommenderade konfigurationen för till- och frånluftskanaler är ganska enkel. Frisk luft bör strömma in ovanför kaminen, helst inte i taket utan närmare kaminen. Returluften bör placeras under nivån för ”fotbänken”. Dessutom bör bastun vara utrustad med en avluftsventil i taket som kan öppnas efter bastubadet för att avlägsna varm och fuktig luft från rummets övre del. Denna bör stängas innan bastun värms upp och används igen. Se illustrationen nedan:
Bastukanal för avluftsdelen
Detta bör vara ganska enkelt att genomföra. Avluftsdelen kan kräva en speciallösning. I Finland används ofta en teleskopisk ”bastukanal” i aluminium bakom bastupanelen för att förlänga den kanal som löper ovanför taket till den nivå som behövs närmare golvet.
Mekanisk bastuventilation
Mekanisk bastuventilation blir svårare att genomföra om basturummet är för stort för att fungera med en enda ventilation (eller så litet att det tenderar att bli dragigt). Om din mekaniskt ventilerade bastu dessutom drivs av en vedeldad kamin blir det komplicerat. Typisk mekanisk ventilation kan inte ge tillräcklig lufttillförsel för vedeldad kamin och en parallell, naturlig tillförsel måste ordnas på ett eller annat sätt.
Sammanfattning ventilation i bastu
Slutligen rekommenderar jag att din mekaniska ventilation ska ha en justerbar volym. Detta kan vara knepigt i småhus som ofta har en enda maskin som driver hela ventilations- och luftkonditioneringssystemet. Men om du kan tillgodose detta önskemål bör du definitivt göra det. Justerbar ventilation ger flexibilitet att ställa in systemet när bastun och den inställning som känns bäst. Luftkvaliteten är avgörande för en bra bastuupplevelse.
Krav för ventilationslösningar
Den här artikeln gav en översikt över hur detta kan uppnås med olika ventilationslösningar. Det finns fortfarande många detaljer och hörnfall som inte är täckta. Lyckligtvis borde en VVS-specialist kunna utarbeta din bastuplan så länge han eller hon är medveten om de speciella kraven för den finska bastun.
Som vi konstaterade redan i början krävs det också renlighet i basturummet för att bibehålla känslan av frisk luft. Om det finns källor till dåliga lukter kommer dessa att förstöra försöken att rädda luften med god ventilation.
- Anlita en städfirma i Stockholm när din bostad behöver städas - 21 oktober, 2022
- Vad är en multimeter? - 11 oktober, 2021
- Viktigt att välja rätt fastighetsmäklare i Helsingborg - 20 september, 2021