Olika slags sandprodukter kan användas vid olika tillfällen eller platser till exempel om det är halt utomhus och du inte vill halka eller när du blandar murbruk. Sandlådesand, det vill säga sand för barnens sandlåda, är en sådan produkt och kan ibland också kallas för dagis- eller baksand eftersom barnen kan använda den till just att “baka”. Med en sådan sand kan du skapa en lekplats där barnen kan utforska sin kreativitet och leka och bygga i långa stunder framöver.

Däremot är det viktigt att skilja sand till sandlådan från andra typer av sand. Det finns regler om att lekplatser för barn ska vara säkra och lämpliga för våra yngre. Om du exempelvis ska ha sand under en gunga eller annan lek- eller klätterställning bör du istället använda en mer mjuk och stötdämpande sand som skydd vid eventuella fallolyckor. Denna typ av sand heter oftast gungsand och blir inte lika tät som sandlådesand.

Då har du användning av sandlådesand

Som vi redan varit inne på är det viktigt att du väljer rätt sand till din sandlåda. Sandlådesand är sand som är natursand som är väldigt formbar och därför perfekt att forma till olika saker när den är fuktig. Det gör att barnen, och för all del vuxna, kan:

  • bygga sandslott
  • bygga spännande byggnader eller häftiga djur
  • baka sandkakor

Eftersom sandlådesand går att forma så mycket så är den självklar i både sandlådan och lekplatsen. Den är också populär bland både barn, vuxna, lärare och andra som tillbringar mycket tid med barnen utomhus. Dessutom är sanden ren och därmed fri från lera och andra orenheter. Genom sin finkornighet finns det inte heller några grova korn som kan orsaka skrapsår eller andra skador.

Om du redan har en sandlåda och ska bara fylla på med ny fin sand kan du göra det direkt ur påsen. Men om du istället har byggt en ny sandlåda bör du använda en marktäckningsduk i botten som du eventuellt täcker med plattor. Detta för att sanden ska vara ren och fin och inte blanda sig med jord, sten och andra partiklar. Det försvårar även för djur att gräva sig upp ur sandlådan.