Ni som tidigare ägt ett hus eller som äger ett hus idag har förmodligen koll på att husgrunden i vissa fall kan behöva dräneras, och därmed även är medvetna om vad dränering i Södermanland innebär och varför det ska göras. Däremot är det inte så vanligt att man har koll på det här om man själv inte bor i hus. Kanske känns det ointressant, irrelevant eller inte nödvändigt, men faktum är att det verkligen kan vara nödvändigt och därmed något som alla i alla fall bör veta om. För att underlätta har vi tagit fram de främsta anledningarna till varför det kan vara nödvändigt att dränera husgrunden, samt om det är värt det!

Måste jag dränera min husgrund?

Beroende på hur ditt hus ser ut, hur marken runt omkring är, och vad du ska/ vill använda din källare till så kan en dränering vara olika viktig. Det vill säga, det finns ingen som säger att du måste dränera din husgrund, men beroende på din situation och ditt hus så kan det vara nödvändigt.

Om källaren exempelvis bara ska användas som förvaring är det inte alltid helt nödvändigt, men om ni å andra sidan upplever fuktskador och vill att er källare ska vara isolerad och torr så krävs det en dränering. Det här kan även påverka eller gälla ett enskilt avlopp, som även det kan vara avgörande.

Tecken på att en dränering är nödvändig

Här har ni de främsta tecken på att en dränering bör göras:

  • Källaren är fuktig
  • Det läcker vatten in från väggarna eller golvet, väggarna/ golv är fuktiga
  • Fuktskador eller mögel
  • Ofräsch/ unken/ udda doft
  • Det är svårt att andas i källaren
  • Färg/ puts börjar lossna från väggarna

Med andra ord finns det ett flertal fall då det kan vara nödvändigt att göra en dränering av husgrunden, speciellt om ni upplever ett problem med mycket fukt eller om ni vill att källaren ska hålla sig torr och behaglig.

Vanligaste orsakerna vid fuktproblem

För att ni ska förstå varför dessa typer av problem med fukt och fuktskador uppstår har vi även listat de vanligaste orsakerna:

  • Avsaknad av isolering eller om isoleringen är dålig
  • Dränering som är dåligt gjord och inte funkar som det ska
  • Huset ligger vid eller nära ett berg
  • Lutningen för dränering/ vattenledande rör är fel

För att åtgärda de här problemen krävs det alltså oftast att man går in igen och gör en ordentlig och korrekt utförd dränering, antingen på egen hand om du känner att du har koll på hur det ska gå till eller genom att anlita en expert. Det finns många företag som sysslar med dräneringar av olika typer, och som kan hjälpa er då ni upplever problem med fukt!