Lagkrav på behörighet hos elektriker

När du ska beställa tjänster från elektriker är det viktigt att du kontrollera att företaget är registrerat hos Elsäkerhetsverket. Om de inte är de jobbar de nämligen olagligt och du kan få problem med både garanti och försäkring. En kontroll tar inte mer än två minuter.

När renovering sker kan man alltid välja mellan att göra renoveringen själv eller anlita hantverkare. Det finns inte några lagliga krav på att plattsättare måste anlitas när badrummet renoveras eller rörmokare när köket ska göra som. Men det finns krav på att större elinstallationer måste utföras av en elektriker. Dessutom ska de ha rätt kompetens och vara listade hos Elsäkerhetsverket. I annat fall följer de inte lagen och får inte utföra dessa arbeten. Som kund bör man alltså kontrollera om det företag man tänkt anlita finns listad hos Elsäkerhetsverket. Här ser man även inom vilken verksamhetstyp som företagen har registrering.

Enkelt att kontrollera

Anna bor i Jönköping och vill installera golvvärme i badrummet. Hon har fått in offerter från fyra olika elektriker och bestämt sig för ett av dessa företag utifrån att de var billigast. Men innan hon skriver avtal går hon in på Elsäkerhetsverket.se. Till höger på sidan klickar hon på ”Till E-tjänsten” under ”Kolla elföretaget”.

Här fyller hon i företagsnamnet men får ingen träff på detta. För att säkerställa sig att hon skrivit rätt kollar hon upp elektrikerns organisationsnummer och fyller i. Men ingen träff denna gång heller.

För att hitta ett registrerat företag gör hon istället en sökning på ”Jönköping”. I detta fall visas drygt 30 företag i Jönköping som är registrerade och har olika kompetens inom området. Genom att klicka på ”Visa mer” får hon fram inom vilka verksamheter som företaget har kompetens. Utöver det även adress och kontaktuppgift. Nu kan hon kontakta en elektriker i Jönköping med rätt utbildning och kompetens och vara säker på att arbetet sker lagligt.

Om de inte är registrerade

Om det företag du tänkt anlita inte är registrerat hos Elsäkerhetsverket bör första steget vara att fråga dem varför. De i sin tur kan ju anlita en underleverantör vilken i så fall bör kontrolleras. Men samtidigt blir det svårare att ha kontroll när det inte är ett och samma företag. Kanske är det då bättre att anlita någon annan.